Nyheder     Sponsorer     Presse     Kontakt
Planteriet; stedet hvor idéerne gror

Tine Vinther Clausen

Ansat i Planteriet ApS
Cand.agro


Planteriet; stedet hvor idéerne gror

Planteriet; stedet hvor idéerne gror

Portræt af Tine Vinther Clausen, cand.agro, mor til Jens på 18 og Marie på 15 og medudvikler af et helt nyt koncept for sund fornuft på flaske
Af Helle Bertram

Midt ude på en bar mark lidt nord for Maribo og lige inden landsbyen Holeby ligger Råvehavegård. Mange vil passere uden at bemærke, at de netop har misset et kraftcenter af iværksætteri, boblende idéer, tanker på tværs - et forsøgscenter for planteavl og centrum for forretning og rådgivning. På Råhavegård samles en stor del af den viden, som bærer Lolland-Falster ind i fremtiden - og en af dem, der bærer, er Tine Vinther Clausen.

Det hele startede som så meget andet på en messe i Herning. Tine var med sin kompagnon Christian Lorentz Bagger på fødevaremesse og gik rundt i en jungle af smoothies og smagte på dem alle sammen. "Christian blev ved med at sige, at dét, kunne han gøre bedre. Vi undrede os over, at der var så meget sukker i, når en smoothie skulle være så sund. Og vi kunne heller ikke forstå, at de var lavet af bananer og kiwi- det er jo ikke særligt miljøvenligt, når vi her i landet har både æbler, kirsebær, hyldeblomster og jordbær, der smager mindst lige så godt. Så jeg sagde til Christian, at hvis han mente, han kunne gøre det bedre, ville jeg gerne være med til at udvikle forretningen og markedsføringen."

I dag har både Christian og Tine sagt deres jobs op og arbejder nu på fuld tid for Planteriet.

Passion for frugt
Drikkene fra Planteriet står nu allerede på hylderne på caféer og i kantiner og Tine arbejder hver dag benhårdt på at få det bredere ud. "Det skal være den nye mødedrink, hvorfor stille sodavand og frugt frem, når man både kan slukke tørsten og få noget energi ved at drikke vores drink fra Planteriet? Der er også mange børn og småtspisende ældre, der kan få en masse sund energi ved at drikke vores friske, danske råvarer. Så der er masser af steder, som vi arbejder på at få Planteriet ind. I virkeligheden handler det for mig ikke om salg - det handler om sundhed! Vi vil så gerne være med til at gøre verden bedre og sundere" fortæller Tine, der selv går foran ved at sprudle af passion og energi.

"Desværre er det ofte dem, der har mest brug for det, som ikke har mulighed for at købe luksus og sunde fødevarer. Så vi tænker meget over, at Planteriets drikke skal være lette at få fat i og ikke alt for dyre."

Tennisklubber og fjordrejer for alle
Tine, der selv er født og opvokset på Lolland, er vant til at have nem adgang til hverdagens små luksusgoder.

"Når man bor på Lolland, tager man det for givet, at man kan få en plads til sin sejlbåd ved den nærliggende havn. Der er ingen ventelister til tennisbaner og der er masser af golfbaner at vælge imellem. Vi har nem adgang til så mange luksusgoder. Hvorfor drikke koncentreret æblemost fra Frankrig, når vi kan købe den lækreste most fra Bandholm direkte i gårdbutikken? Vi har nyopgravede kartofler til salg ved vejene uanset, hvor du kører i sæsonen. Hvorfor købe Pink Lady, der er blevet sprøjtet og fløjet på tværs af verden, når vi selv producerer de lækreste Ingrid Marie-æbler? Og nu er fjordrejerne også kommet tilbage - dem har jeg væltet mig i hele min barndom.

"Det svære er at få tid til det hele. Jeg får så mange idéer og ville gerne det hele. Så derhjemme har jeg en lille gufkasse. Det er lidt ligesom en gammel skattekiste, hvor jeg lægger alle mine idéer. En gang imellem tager jeg en af dem op og kigger på den igen, hvis den stadig er god, er tiden måske moden til at gøre noget ved den. Ellers ryger den ned igen."

Planteriet i samlesæt
Ambitionerne for sig selv og andre er høje, og hvis Christian og Tine får held med det, vil man i fremtiden kunne finde Planteriet som samlesæt, så andre kan bruge konceptet og producere lokalt lige præcis dér, hvor de er. "Nu har vi jo lavet teknikken og forfinet produktet. Vi har patentanmeldt konceptet og næste skridt er at få det til at vokse. Det vil vi gøre ved at andre virksomheder kan få leveret hele produktionsapparatet som samlesæt i en container og sætte det op der, hvor de søde, friske frugter gror. For når alt kommer til alt, handler Planteriet ikke om at få slukket tørsten. Det handler om at sætte noget positivt i gang, en god cirkel, som kan brede sig og blive større". 

Og det er netop det, som Tine og hendes kompagnon har gjort. Centrum af cirklen er den bare mark ved Holeby på Lolland.

Fakta:
Tine Vinther Clausen er mor til Jens på 20 og Marie på 16. Gift med Henrik, der driver sin egen maskinfabrik ved Reersnæs.
Uddannet cand.agro og har gennem mange år været projektleder og konsulent på Grønt Center, Holeby. Er i dag ansat i Planteriet ApS.
Har stiftet Planteriet sammen med Christian Lorentz Bagge, Grønt Center og Forskerparken CAT. Planteriets drikke er produceret af bla. æbler, kirsebær, solbær, hyldeblomst og havre

Læs mere på:
www.planteriet.dk
www.raahavegaard.com
www.greencenter.dk